Groeien bij Alfa is tijd krijgen om te leren

Groeien bij Alfa volgens...

Zeinab Khougiani, assistent accountant bij Alfa Naaldwijk
 

Hoe maak je als laatstejaars student HBO Accountancy een keus voor je toekomstige werkgever? Accountantsorganisaties genoeg die de rode loper voor je uitrollen. “Ik ben op mijn gevoel afgegaan”, zegt Zeinab Khougiani (24). Maandag, dinsdag en woensdag is zij junior assistent accountant in de vestiging Naaldwijk van Alfa. Wat hielp om op haar gevoel af te gaan: “Toni, een van de directeuren, kwam samen met een klant langs op de dag dat we met school Alfa bezochten. Dat is wat mij opviel en gebeurde niet bij alle kantoren.”

De keus voor Alfa lag dus voor de hand. Nu nog een andere knoop doorhakken: als toekomstig assistent accountant richting de samenstelpraktijk of toch liever de controlekant op? Zeinab: “Ik had altijd het idee dat het samenstellen zou worden. Daar ben ik nu veel mee bezig en ik vind het ook leuk. Maar ik twijfel nog. Ik heb bij mijn begeleider van Alfa aangegeven dat ik ook wel zou willen meelopen op de controleafdeling en zij bieden deze mogelijkheid. Ik ga er na het afronden van mijn scriptie drie maanden aan de slag en dan weet ik welke richting ik op wil.”

Mee naar een bespreking

Was het wennen, de stap van de Haagse Hogeschool naar het kantoor van Alfa? Zeinab: “De praktijk is natuurlijk anders. Samenwerken met verschillende collega’s, bellen met de Belastingdienst en klanten: dat krijg je niet mee op school.” Maar met een begeleider én een buddy is er in Naaldwijk altijd support stand-by. Zeinab: “Met mijn persoonlijke buddy heb ik eenmaal in de twee weken een overleg, waarin we bepaalde zaken bespreken waar ik tijdens mijn werk tegenaan ben gelopen. Ik heb ook regelmatig gesprekken met de teamleider, onder andere voortgangsgesprekken, waarin je ook weer doelen kun stellen. Je wilt je toch blijven ontwikkelen.”

Extra begeleiding

Al snel kreeg ze meer verantwoordelijkheid. “Ik merk dat steeds meer collega’s mij weten te vinden: kun je dit of dat voor mij doen? Dan heb je echt het gevoel dat je meer verantwoordelijkheid krijgt. Ik ben al een paar keer mee geweest naar een bespreking van de jaarrekening met een klant.” Die groei moet de komende jaren doorzetten maar, zegt Zeinab: “Ik kan het bij Alfa in mijn eigen tempo doen. Als je ergens moeite mee hebt, met studie of met werk, kun je dat aangeven en krijg je bij Alfa extra begeleiding.”

Ook al heeft Zeinab haar keus voor Alfa gemaakt op basis van haar gevoel: ze is er blij mee. “Er hangt een fijne sfeer waarbij je iedereen kunt aanspreken. Als ik een vraag heb, weet ik bij wie ik moet zijn.”

‘Je groeit in het werk’

Leerpunten zijn er nog genoeg, heeft ze al ontdekt. “De planning bijvoorbeeld. Daar kan ik nog veel beter in worden. En als ik meega naar een bespreking met een klant vind ik dit natuurlijk nog best spannend: hoe gaat dat gesprek lopen? Maar je merkt dat je vanzelf groeit in het werk. Ik wil zeker nog een vervolgopleiding gaan doen. Dat kan ook bij Alfa. Ik heb drie maanden de tijd om te gaan bepalen waar ik uiteindelijk voor wil kiezen.