Bij Alfa zijn alle werknemers mede-eigenaar

Uit een onderzoek van beroepsorganisatie NBA blijkt dat veel jonge accountants worstelen met de hoge werkdruk. Een tekort aan accountants dreigt. Maar hoe hou je medewerkers wél tevreden in deze branche? Daar heeft CFO Arnoud Bosch wel een antwoord op. Alfa scoort in reputatieonderzoek MT500 ieder jaar hoog. Ook dit jaar voert het de lijst binnen de sector aan, onder andere vanwege duurzaamheid en goed werkgeverschap. Wat is er zo bijzonder?

Iedereen is eigenaar

Speerpunt onder dit succes is de MEBO-regeling, waarin medewerkers door middel van certificaten mede-eigenaar worden van Alfa. Iedere medewerker krijgt tien certificaten wanneer hij of zij in dienst treedt. Daarmee delen ze financieel mee in het succes van het bedrijf, via een jaarlijks uit te keren dividend. Ook is er de mogelijkheid om meer certificaten bij te kopen, en dus steeds een stukje meer eigenaar te worden.

Ondanks dat de certificaten medewerkers geen rechten geven om mee te beslissen over de bedrijfsvoering, ziet Arnoud dat medewerkers meer betrokken raken. “Uit deze certificaten spreekt vertrouwen. Je werkt samen hard aan een doel, van de financiële successen profiteer je dan dus ook samen.” Voor medewerkers voelt het daardoor alsof ze zelf ondernemer zijn. “En dat zorgt ervoor dat ze meer eigenaarschap tonen.