Het leuke van subsidieadvies is dat je geld verdient voor je klanten

Toeval is het niet, dat Marit van de Bunt 'bedrijfskundig adviseur agro' achter haar naam heeft bij Alfa in Barneveld. "Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf." Inmiddels zijn haar bedrijfskundige activiteiten uitgebreid met nóg een specialisatie: die van het subsidieadvies. "Ingewikkeld, maar daarom ook heel leuk." Niet alleen voor ondernemers in de agrisector, ook voor het mkb. "Het is juist die diversiteit aan ondernemers die het voor mij interessant maakt."

Sinds januari 2017 is Marit een van de collega’s in het Barneveldse team. Hoe een gemiddelde dag er voor haar uitziet? “Dat is wisselend. Als er net een subsidieregeling is opengesteld ben je daar de hele dag druk mee bezig. Dan heb je weer veel klantencontact. En de andere keer ben je druk met veranderingen in de wet- en regelgeving op het gebied van mest. Dat vind ik ook het leuke aan het werk, dat elke dag anders is.” 

Ervaring deed ze al eerder op als assistent accountant bij een collega-kantoor. Die ervaring volgde op een opleiding Bedrijfskunde en agribusiness aan de HAS Hogeschool in 's-Hertogenbosch. "Een heel brede opleiding. Je kunt er veel kanten mee uit." Zoals de richting van subsidieadvies dus, dat steeds meer van haar tijd - drie dagen per week - opslokt. "Iedereen in het bedrijfskundige team in Barneveld heeft wel een specialisatie. Subsidies zijn de mijne. Het is een ingewikkeld terrein, maar daardoor ook wel weer heel leuk. Juist omdat het zo afwisselend is. Je hebt heel veel soorten subsidies: je hebt fiscale regelingen zoals Energieinvesteringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek, maar ook directe provinciale en regionale subsidies. Niet alleen voor de agrarische sector, ook voor het midden- en kleinbedrijf. Je hebt dus met heel veel soorten ondernemers te maken."