“Belangrijk dat een ondernemer bij jou zijn verhaal kwijt kan”

Een tikje onbescheiden misschien voor zijn (bijna) vijftig jaar. Maar Robert Berendsen mogen we gerust een Alfa-veteraan noemen, met vijftien jaar ervaring binnen diverse vestigingen. Afkomstig uit het bankwezen begon hij als retailadviseur. Vanuit zijn verbazing dat ondernemers weinig met de cijfermatige gegevens deden, is hij als zij-instromer de accountancywereld ingerold. Met de mogelijkheid om de benodigde studies te volgen is hij zo van klantbeheerder door gegroeid naar senior klantbeheerder/ relatiemanager. Deze functies vervult hij nu vanuit het Alfa-kantoor te Winterswijk.

“Ja, ik heb een beetje een dubbelrol. Een klantbeheerder is vooral druk met de jaarrekening, een relatiemanager kijkt meer naar de toekomst. Voor mij zit er geen splitsing in: je kijkt naar de hedendaagse cijfers en borduurt daarop voort. Mijn hart ligt ook meer bij de toekomst. Misschien ook omdat ik destijds als adviseur ben begonnen.” Hij wordt retailadviseur als hij via een voormalige collega in het bankwezen op Alfa attent wordt gemaakt. Robert begint als retailadviseur in de toenmalige vestiging in Hoevelaken, verhuist als klantbeheerder naar Nijverdal om in zijn huidige dubbelrol te landen in Winterswijk.

In die rol is hij gesprekspartner voor klanten in goede en slechte tijden. Klanten in de retail bijvoorbeeld, waar nog altijd zijn hart ligt. Hoe is de stemming in ondernemersland? “Bij de tweede lockdown een paar maanden geleden merkte je wel dat veel ondernemers murw geslagen waren. De buffers waren weg, er is nog heel veel onzekerheid. Het is de vraag of die omzet terug gaat komen in de komende maanden. En wat ook triest is dat veel ondernemers op het moment dat ze weer open mochten geen personeel meer konden vinden. Dat is dubbel hard. Dan merk je heel goed wat onze rol is: dat het belangrijk is dat een ondernemer bij jou zijn verhaal kwijt kan.”