Groeien bij Alfa is van betekenis zijn voor de wereld om je heen

Groeien bij Alfa volgens...

Herma Brinkhuis, senior fiscaal adviseur bij Alfa Nijverdal
 

“Ik vind mijn werk als belastingadviseur bij Alfa superleuk. Maar ik heb het echt wel nodig om er dingen naast te doen.” En óf Herma Brinkhuis ‘er dingen naast doet’. Het salesteam ondersteunen. (“Nee, niet gebruikelijk voor een fiscalist.”) Presentaties en lezingen geven. Les geven in Belastingrecht voor Neyenrode op de locatie Windesheim. Organiseren van de Alfa MKB-Academie. DISC-adviseur spelen. “Bij Alfa is het credo: ga doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt”, zegt de fiscaal adviseur in Hardenberg en Nijverdal.

Ze is nét twee dagen op kantoor na haar vakantie. “In de nacht van zondag op maandag kwam ik terug. Kwart voor vijf lag ik in bed. Om negen uur ging de wekker. Ik las mijn mail en zag dat er van ons team van vier fiscalisten er twee ziek waren. Die maandag was mijn vrije dag. Maar een uur later zat ik in de auto om die ene fiscale collega bij te staan.”

Het is een opmerking die alles zegt over hoe Herma het werk bij Alfa ervaart. Een werkgever die ze ‘pas’ na 24 jaar in de accountancy ontdekt. Herma: “Ik kende Alfa, we hadden weleens overleg met andere kantoren. Ik had al het idee dat het een informele cultuur zou zijn. Dat bleek wel in de praktijk. Als je met een casus zit kun je rustig een collega op een heel andere vestiging bellen: wil je even meedenken? ‘Nee’ heb ik nog nooit gehoord. Bij Alfa is het niet iedere vestiging voor zich”, zegt Herma met veel enthousiasme.

Cursus over familiebedrijven

Haar werk: “Ik heb vooral te maken met dga’s, familiebedrijven en bv’s. Omzettingen van rechtsvormen, kijken naar de ideale fiscale structuur, wat de fiscale gevolgen van echtscheiding en overlijden zijn. Ik kon bij Alfa ook meteen een cursus over familiebedrijven volgen. Niet gericht op de fiscaliteit, maar juist op de zachte kanten. Wat betekent opvolging in de eigen familie? Daarvan heb ik geleerd dat ik daar in het verleden te weinig aandacht heb besteed.”

DISC-adviseur wordt Herma min of meer bij toeval. “Iedereen die bij Alfa komt werken krijgt zo’n DISC-scan. Daaruit blijkt wat je sterke kanten zijn en wat je persoonlijke stijl is. Het intrigeerde mij: kon ik ook DISC-gecertificeerd worden? ‘Tuurlijk! Wat leuk dat je er enthousiast over bent. Je kunt die en die bellen om aan te haken’, is het dan meteen.”

Participeren als mede-eigenaar

Er is meer dat haar opviel. “Alles is bij Alfa heel professioneel geregeld. Op dag 1 krijg je een laptop en een mobiele telefoon in je handen die helemaal kant-en-klaar zijn. Heb je de helpdesk nodig? Dan bel je niet met een anonieme helpdesk maar met iemand van Alfa.” De Mebo-regeling, nog zoiets. “Het is bij Alfa niet zo dat iemand zich aan het eind van het jaar verrijkt. De winst wordt onder alle collega’s die participeren verdeeld.” Dat geeft motivatie in het werk, merkt ze. “Gaat het met een klant goed, dan gaat het met jou goed.”

10.000 vlieguren maken
Nog andere prioriteiten op haar zakelijke bucketlist? “Ha ha! Ik ben hier nog lang niet klaar. Ik heb altijd geleerd dat je minimaal 10.000 vlieguren moet hebben gemaakt voor je ergens goed in bent. Met wat ik bij Alfa doe sta ik nog aan het begin.” Thuis in Ommen wacht het gezin met twee kinderen. En dan kunnen plaatsgenoten ook nog eens profiteren van Herma’s zakelijke talenten bij het organiseren van de zomerevenementen. “Maar da’s vooral de voorbereiding. Op de dag zelf sta ik hooguit broodjes te smeren voor de lunch!”