Groeien bij Alfa is is leren van, met en bij klanten

Groeien bij Alfa volgens...

Mike van der Wekken, fiscaal adviseur bij Alfa Nijkerk
 

“Als je net afgestudeerd bent denk je dat je het wel weet qua theoretische kennis. Maar de praktijk is tóch wat anders.” Drie jaar na z’n introductie bij Alfa - kantoor Nijkerk - begint Mike van der Wekken die praktijk al aardig onder de knie te krijgen. Doe Mike maar een stevige herstructurering, een bedrijvenfusie of een complexe aangifte. “Ja, als ik terugkijk is het allemaal best wel snel gegaan”, zegt de misschien wel muzikaalste fiscaal adviseur van Alfa - daarover later meer.

Mike begint met een hbo-studie Fiscaal Recht. Stap twee: de universitaire master Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Het voordeel van die hbo-studie was de praktische insteek. Maar door de universitaire master kreeg ik meer theoretische kennis, kennis die noodzakelijk is voor ons vak. Die miste ik op het hbo.”

Snel bij de ondernemer aan tafel

Toch blijkt Alfa een ideale match. “Het thema ‘Overal dichtbij’ vond ik wel mooi, dat je dicht bij de ondernemer bent. Bij Alfa zit je sneller bij die ondernemer aan tafel. Dat vind ik uiteindelijk het leukste. Achterhalen wat een klant wil en dat bespreken. Je hoort weleens van die klant: ‘Fijn dat het zo opgepakt is, hier kan ik mee verder.’ Daar doe je het voor. Je kunt wel naar een Big Four-kantoor gaan, maar dan moet je je uiteindelijk weer specialiseren. Hier hoef je niet maar een klein stukje uit te werken maar doe je alles.”

Plus: de cultuur. Mike: “Ja, die is bij Alfa wel heel prettig. Laagdrempelig, je kunt bij iedereen binnen stappen. Vrijdagmiddag hebben we vaak nog wel een borrel met alle collega’s die willen aanhaken, we spreken weleens af met collega’s.”

Meedenken

Bijna ongemerkt maakt hij een forse groei door. “Je begint met leren in de praktijk. Hoe vul je een aangifte in? Dat is vooral om te zien hoe de systemen werken. Maar dat is niet waarvoor je bent aangenomen. Langzaam krijg je wat adviesklussen. Bij gesprekken zitten, en ook weleens alleen een gesprek voeren. Het is fijn dat ze bij Alfa meedenken als je aangeeft dat je aan andere dingen toe bent.”

Persoonlijk ontwikkelingstraject

Het is verantwoordelijkheid krijgen, zonder in het diepe te springen ervaart hij. Mike: “Ja, je wordt goed begeleid. Hoe voer je een adviesgesprek, hoe kun je mensen uitleg geven? Ik ben vorig jaar gestart met een persoonlijk ontwikkelingstraject. Het is mooi dat dat bij Alfa kan. Ik merk dat ik meer van zaken af weet en daardoor zelfverzekerder het adviesgesprek met een klant inga.” Als jonge fiscaal adviseur ervaart hij een grote vrijheid. “Op een accountantskantoor weet je dat er uren moeten worden geschreven. Maar bij Alfa doet niemand moeilijk als je een keer iets wilt opzoeken. Vind je een cursus leuk, dan mag je die gewoon volgen. Dat gaat bij Alfa heel makkelijk. Ik vind dat heel belangrijk, een goede werksfeer.”

Muziek is z’n uitlaatklep. Mike speelt piano, Rhodes en Hammond-orgel. Op het repertoire: funk, jazz en gospel. Opvallend, voor een fiscaal adviseur. “Nee, dat verwachten veel mensen niet. En zeker geen jazz! Lekker improviseren.” Aha, alles wat overdag niet kan. Lachend: “Vergeet niet dat je als fiscaal adviseur ook veel moet improviseren. Maar wel binnen de wet- en regelgeving!”