Groeien bij Alfa is alle vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen

Groeien bij Alfa volgens...

Nienke Heijne, accountant bij Alfa Aalsmeer
 

Klantbeheerder op je 25ste: dat moet wel een héél ambitieuze young professional zijn, die Nienke Heijne (28). Ze lacht. “Het is geen bewuste keus geweest, ik ben er op een natuurlijke manier ingerold.” Laat staan dat ze die stap voor zichzelf ooit voor mogelijk hield. “Toen ik bij Alfa in Aalsmeer kwam werken was ik wat stil en verlegen. Als je toen had gezegd: jij wordt klantbeheerder, had ik je niet geloofd!” Wéér die lach. Maar directeur Roy Vork hoeft niet bang te zijn dat er aan zijn stoelpoten wordt gezaagd. “Ik ben in maart AA geworden. Het is wel even goed zo, ik zie wel wat er bij Alfa op mijn pad komt.”

Het is typerend voor haar, zegt ze zelf. “Ik weet dat het niet heel erg past bij ons werk. Maar ik ben niet iemand van veel vooruit plannen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet een supergroot klantenpakket te hebben. Hierdoor heb ik tijd om af en toe in het diepen te springen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als je er een goed plan bij hebt, mag je het bij Alfa gaan doen. Automatisering vind ik leuk. Ik maak ook deel uit van het onboardingteam, om een nieuwe klant helemaal in de watten te leggen. Het opzetten en structureren van de administratie is waar ik goed in ben. Dan ben ik volledig in mijn element. Als het eenmaal loopt neemt iemand anders het weer over.”

Snel klantencontact gekregen

Na haar hbo Accountancy en een stage blijft Nienke plakken. De automatisering is ook de reden van haar snelle groei naar klantbeheerder. “Ik ben bij klanten die zelf de administratie gingen boeken het boekhoudpakket iMuis gaan uitleggen. Van daaruit heb ik best wel snel klantencontact gekregen, wat ik leuk vond. Je krijgt een klantje hier, je krijgt een klantje daar. Het is niet zo gegaan: en nú ben je klantbeheerder. Elke keer kwamen er stapsgewijs bedrijven bij.”

Eerst nog meer ervaring opdoen. “In de AA-opleiding zitten al veel trainingen en cursussen. Ik ben nu bezig met een persoonlijk ontwikkelingstraject, waarbij ik mijn gespreksvaardigheden verder ontwikkel. Al ben ik al veel opener geworden. Ik praat veel makkelijker met klanten. Bang om fouten te maken ben ik niet. Dan is het bij Alfa van: mooi dat je hebt gedaan hebt, maar doe het de volgende keer anders.”

Vertrouwenspersoon

Nienke mag zich sinds kort accountant noemen, maar vindt ook de rol van adviseur belangrijk. “Naast de jaarrekening vind ik het verhaal achter de cijfers belangrijk. Waarom maken ondernemers de keuzes die ze maken? Ik voel me meer een vertrouwenspersoon, degene die je belt bij problemen.” Een vertrouwenspersoon die op haar plek is in Aalsmeer. “Het is elke dag gezellig, maar iedereen werkt er ook hard voor. We doen het met zijn allen. Het werk voelt hier niet als werken. We hebben een jong team, de gemiddelde leeftijd is 35. De collega’s zie ik ook vaak buiten het werk. Ik sta linksachter in het vriendenteam van kantoor waarmee we regelmatig gaan voetballen. Er is altijd wel een feestje, pas een housewarming bij een collega. Die informele sfeer maakt het ook leuk.”

Het beste uit jezelf halen

Genoeg mogelijkheden om door te groeien. “Je kunt bij Alfa het beste uit jezelf halen, je kunt degene worden van wie je niet wist dat je die kon zijn.” En misschien ligt er nog wel meer in het verschiet. “Aalsmeer is een snel groeiend kantoor. Iedereen wil verder groeien. Degenen met meer ervaring staan ook weer werk af, waardoor ik weer verder kan groeien.” Roy is gewaarschuwd...