Groeien bij Alfa is groot worden in wat echt telt

Groeien bij Alfa volgens...

Jelmer Sietzema, teamleider bedrijfskunde bij Alfa Leeuwarden

Dinsdagmorgen, negen uur. Bedrijfskundig adviseur Jelmer Sietzema staat op het punt om te vertrekken naar Makkinga, op de landkaart tussen Heerenveen en Assen. “Ik heb daar een studiegroep met acht boeren. Resultaten met elkaar vergelijken, kijken wat er speelt op de bedrijven. De ene ondernemer een aai over de bol geven en een andere een tikje onder de kont. Ik ben daar een soort voorzitter. Ja, dat vind ik heel leuk. Ik zit daar goed in m’n rol.”

Het is een rol waarin hij langzaam is gegroeid. Kleine Jelmer en Grote Jelmer: het zou de titel van een jongensboek kunnen zijn dat z’n metamorfose beschrijft. “De kleine Jelmer was onzeker. Angstig om te falen. De grote Jelmer ervaart dat zijn verhaal ertoe doet. Dat er naar hem geluisterd wordt. En dat wordt vanzelf een zichzelf versterkend proces.”

Image

Groeien bij Alfa is als bedrijfskundig adviseur ervaren dat je ertoe doet

Stap naar senior

Een proces dat hij vooral bij Alfa in Leeuwarden heeft doorgemaakt. Acht jaar terug kwam hij binnen, als medior bedrijfskundig adviseur, na een tienjarige carrière als vertegenwoordiger in de veevoedersector. Jelmer: “Ik sta eigenlijk aan de vooravond van de stap naar senior bedrijfskundig adviseur. Het is bij Alfa wel logisch dat je doorgroeit. Een juniorfunctie is hier geen eindfunctie. Dat vind ik positief. Je kunt wel vijftien jaar junior blijven, maar het uitgangspunt is dat je doorgroeit. En dat er onder jou ook weer iemand kan inschuiven die junior is, zodat jij medior wordt en de medior senior.”

Kansen pakken

En, zegt hij, groeien is ook: de kansen pakken die er zijn. Zo werd hij ook teamleider van het bedrijfskundig team in Leeuwarden. “Toen mijn leidinggevende in augustus 2020 is weggegaan, heb ik gezegd: als er een teamleider nodig is, ben ik beschikbaar. Groei doet zich hier ook op een natuurlijke manier voor. Ja, daar word je wel op die nieuwe functie voorbereid. Ik heb een master persoonlijke ontwikkeling aangeboden gekregen.”

‘Ik kan het goed handlen’

Het is een rol die z’n werk extra glans geeft maar ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven ‘als aanvoerder van de club’. Zaken goed kunnen organiseren. Bereikbaar zijn. De balans zoeken waar je tijd aan besteedt. “Ja, dat ik goed handlen. Het geeft druk, maar ik kan er ook van genieten. Ik ben open genoeg naar mijn omgeving om aan te geven: ho, dit gaat niet meer.” Het werk kan ook een energiebron zijn, merkt hij. “Ik was van het weekend weg met een paar kameraden. Die begonnen zondagmiddag al te mopperen dat ze morgen weer aan het werk moesten. Ik dacht: ik heb een hartstikke mooi weekend gehad, maar ik ben ook hartstikke blij dat ik morgen weer aan het werk kan. En dan kun je heel veel aan.”

Zoals studiegroepen begeleiden. Lachend: “Ik heb vijf collega-adviseurs in Friesland, maar ik ben degene die dit het leukst vindt om dit te doen. Ik heb er nu een stuk of tien , twee keer per jaar. Dat is wel een beetje veel. Maar ik doe het graag.”

Ondernemers laten groeien

Ook omdat het werk is waar hij voldoening uithaalt. Noem het zingeving. “Ja. Ab-so-luut. Het leukste vind ik met een ondernemer in gesprek zijn. Over vraagstukken waar ze mee zitten, problemen waar ze tegenaan lopen. Die ondernemer een spiegel voorhouden en punten aanreiken om samen het bedrijf te verbeteren. Je wilt ook die ondernemer laten groeien.”